Saya ingin tahu cara puasa enam di bulan syawal?

Cara niat puasa 6 syawal :

“sahaja aku puasa sunat bulan syawal kerana Allah swt “.

Puasa adalah seperti bulan Ramadan, tidak disyariatkan puasa terus menerus dan juga lebih afdal berpuasa qada terlebih dahulu sebelum puasa enam kerana puasa qada adalah wajib manakala puasa enam dibulan syawal adalah sunat.

Bukhari meriwayatkan dari An Nasai dari Abu Ayyub al Anshari bahawa Nabi SAW bersabda yang maksudnya: “Barangsiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan, kemudian diiringinya dengan berpuasa enam hari pada bulan Syawal, maka seolah-olah dia telah berpuasa selama setahun penuh”. Jadi puasa enam pada bulan syawal ini merupakan puasa sunat sahaja.

Soal Jawab Agama Berkaitan/ Related post or question:

  1. Assalamualaikum…Bolehkah menggantikan puasa ramadan serentak dengan berniat untuk mengerjakan puasa sunat enam hari di bulan syawal?mengerjakan puasa sunat yang lainnya. Jadi antara puasa qada’ dan puasa sunat enam hari pada bulan Syawal, perlulah dipisahkan antara yang Fardhu (wajib) dan yang Sunat. Kerjakanlah puasa qada’ dahulu barulah kerjakan yang sunat kerana itulah yang lebih afdal. Bagaimanapun, puasa qadha? yang dilaksanakan dalam bulan syawal dengan sendirinya membolehkan kita mendapat pahala puasa di bulan syawal.

  2. Boleh tak puasa enam disertakan sekali puasa qada ramadhan.mengerjakan puasa sunat yang lainnya. Jadi antara puasa qada’ dan puasa sunat enam hari pada bulan Syawal, perlulah dipisahkan antara yang Fardhu (wajib) dan yang Sunat. Kerjakanlah puasa qada’ dahulu barulah kerjakan yang sunat kerana itulah yang lebih afdal. Bagaimanapun, puasa qadha? yang dilaksanakan dalam bulan syawal dengan sendirinya membolehkan kita mendapat pahala puasa di bulan syawal.

  3. jika seseorang itu ingin menunaikan puasanya pada bulan syawal bolehkah beliau berniat puasa untuk qada dan puasa 6 di bulan syawalmengerjakan puasa sunat yang lainnya. Jadi antara puasa qada’ dan puasa sunat enam hari pada bulan Syawal, perlulah dipisahkan antara yang Fardhu (wajib) dan yang Sunat. Kerjakanlah puasa qada’ dahulu barulah kerjakan yang sunat kerana itulah yang lebih afdal. Bagaimanapun, puasa qadha? yang dilaksanakan dalam bulan syawal dengan sendirinya membolehkan kita mendapat pahala puasa di bulan syawal.

  4. assalamualaikum.. boleh kan puasa 6 semasa syawal di lakukan serentak dgn puasa qada’ ramadan mengerjakan puasa sunat yang lainnya. Jadi antara puasa qada’ dan puasa sunat enam hari pada bulan Syawal, perlulah dipisahkan antara yang Fardhu (wajib) dan yang Sunat. Kerjakanlah puasa qada’ dahulu barulah kerjakan yang sunat kerana itulah yang lebih afdal. Bagaimanapun, puasa qadha? yang dilaksanakan dalam bulan syawal dengan sendirinya membolehkan kita mendapat pahala puasa di bulan syawal.

  5. bolehkah puasa qada ramadhan dan puasa sunat 6hari dalam bulan syawal diniatkan sekali? jika boleh bagaimanakah niatnya?mengerjakan puasa sunat yang lainnya. Jadi antara puasa qada’ dan puasa sunat enam hari pada bulan Syawal, perlulah dipisahkan antara yang Fardhu (wajib) dan yang Sunat. Kerjakanlah puasa qada’ dahulu barulah kerjakan yang sunat kerana itulah yang lebih afdal. Bagaimanapun, puasa qadha? yang dilaksanakan dalam bulan syawal dengan sendirinya membolehkan kita mendapat pahala puasa di bulan syawal.


  • http://sitinoorzulhidayah@yahoo.com hidayah

    assalamualaikumm…ana niat nk pakai purdah..xpi ana nk tau prinsip nye..mesti ad batasan dan syarat,,bleh us terangkn