saya ingin bertanya pada bulan ramadan, adakah terbatal puasa sekiranya memotong kuku pada siang hari, menangis kerana sedih atas kematian ahli keluarga,memasukkan tangan ke dalam lubang pusat.?adakah lubang pusat itu salah satu rongga badan yang boleh membatalkan puasa?

Tidak terbatal puasa kerana memotong kuku, menangis kerana sedih danmeletakkan tangan kelubang pusat.

Soal Jawab Agama Berkaitan/ Related post or question:

  1. saya kurang jelas mengenai batalnya puasa kerana memasukkan sesuatu ke dalam rongga badan. ini kerana ada yang berpendapat, korek hidung tak batal kerana jari dikeluarkan semula dari lubang hidung,sama dengan berkumur,air dikeluarkan,tidak ditelan.bagaimana pula orang sakit yang dimasukkan air ke dalam badan untuk tenaga?

  2. bulan puasa, boleh tak mandi wajid pada waktu selepas subuh dan memasukkan air ke dalam telinga? puasa sah atau batal?

  3. assalamualaikum…apakah hukumnya mengorek hidung pada bulan puasa? adakah ia akan membatalkan puasa? apakah perkara-perkara yang membatalkan puasa?

  4. Adakah mandi wajib seperti ini betul.pada mulanya berniat lalu menyiram air ke kepala 3 kali dalam keadaan berdiri dan sebelah kanan dan kiri badan secara berdiri,kemudian duduk mencangkung lalu dibasuh rambut 3 kali,misai dan janggut 3 kali, badan iaitu dari lehar hingga atas pusat 3 kali,tangan kanan dan kiri 3kali,kaki kanan dan kiri 3 kali,telinga 3 kali hidung 3kali mata 3 kali ketiak 3 kali pusat 3 kali celah paha 3 kali dan basuh qubul dan dubur 3 kali.

  5. Saya ingin bertanya apakah hukumnya perempuan yang berhadas besar (haid) memotong kuku dan rambut ? Terima kasih.