salam ustz…nak tanya, solat khusuf dan kusuf yang paling sempurna mcmana nak dirikan, dan apa bacaan sepatutnya dan syarat2nya.

WaalaikumussalamSolat Khusuf adalah solat sunat gerhana matahari sementara solat sunatkusuf ialah solat gerhana bulan. Dilakukan ketika mula-mula gerhana ituberlaku.Kembali ke senarai

Soal Jawab Agama Berkaitan/ Related post or question:

  1. Assalamualikum,Boleh atau tidak pihak tuan menyenaraikan segala jenis solat sunat serta niat, cara melakukan dan waktunya?

  2. Terdapat pendapat mengatakan bahawa solat sunat hendaklah dilakukan tanpa berjamaah kecuali solat sunat terawikh dan solat sunat witir. Apakah betul pendapat tersebut? kalau boleh sertakan hadis yang boleh menyanggah pendapat tersebut. Terima kasih.

  3. adakah solat sunat witir wajib dilakukan setelah selesai solat sunat?

  4. assalamualaikum. sy nak tanya sikit tentang permasalahan ibadah dalam solat. seringkali sy baca dan dgr org memperkatakan bahawa bacaan doa qunut dalam solat subuh itu adalah bidaah. pernah juga sy tanya dgn ustaz sy di sekolah, dan dia ckp bacaan qunut ni x bidaah.dan belum habis lg ttg permasalahan qunut, ada seorang kawan bgtau dgn sy yg lafaz niat sebelum solat adalah bidaah. sy harap ustaz/ustazah dpt bantu sy ttg hal ini. insyaAllah.terima kasih.

  5. Bagaimanakah cara mengerjakan solat dhuha, istiharah, tahajjud, taubat dan hajat dengan cara yang ringkas(bacaan yang mudah)