salahkah lelaki bermesej dengan perempuan bukan muhrim??salahkah bercouple??salahkah lelaki bergurau dengan perempuan yang bukan muhrim??

SMS yang tidak keterlaluan, tidak berunsur lucah, tidak membangkitkankeghairahan, ia dibolehkan.Bercouple tidak salah. Apa yang menjadi kesalahan adalah apabilamelanggari segala had batasan pergaulan di antara lelaki dan perempuanyang bukan mahram di dalam Islam.Bergurau di antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram tidak salah cumamenjaga batasan, aurat antara keduanya dan gurauan tidak berunsur lucahbagi mengelak dari berlaku sesuatu yang boleh menimbulkan rasa ghairah.

Soal Jawab Agama Berkaitan/ Related post or question:

  1. Assalamualaikum,Salahkah sekiranya kita brbual didalam telefon bersma lelaki yang bukan muhrim kita?wasalam

  2. assalammualaikum…saya ingin berbual atau bermain sms dengan lelaki bukan muhrim merupakan suatu perkara yang berdosa?

  3. Assalamualaikum…1.saya ingin bertanya,apakah hukumnya seorang lelaki bertemu dengan perempuan(rakan biasa) yang bukan mahram,dan perempuan itu membawa mahramnya.

  4. zaman sekarang ini banyak berlaku pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan seperti berpasangan bukan muhrim.Adakah perbuatan ini salah dan dilaknat oleh Allah.

  5. Apakah hukumnya jika seseorang lelaki melakukan ‘kiss’ walaupun ketika sedang berbual dalam telefon dengan perempuan bukan muhrim?