hukum bersolat pakai stokin

Harus memakai stokin semasa solat sekiranya stokin tidak bernajis dantidak nipis bagi wanita.

Soal Jawab Agama Berkaitan/ Related post or question:

  1. salam..saya ingin bertanya mengenai hukum memakai stokin bagi kaum hawa.. adakah ianya wajib menutup sekiranya memakainya menjadi satu kepayahan dalam bekerja misalnya ketika kenduri atau majlis2 keramaian? adakah hukum memakai stokin ini boleh diqiaskan seperti tapak tangan ?

  2. Saya menyertai satu kelab mempertahankan diri. demi menjaga keselamatan ketika berlatih, jadi kaum perempuan tidak dibenarkan memakai stokin, oleh itu, saya terpaksa mendedahkan aurat kaki, jadi, apakah ynag harus saya lakukan?

  3. assalamualaikum. biasanya, sebelum solat saya akan membuang air kecil terlebih dahulu dan seterusnya mengambil wuduk. saya sering berasa was-was yang air kencing terkeluar semasa solat menyebabkan saya terpaksa berwuduk dan bersolat berulang kali walaupun saya telah berdehem selepas membuang air. apakah hukumnya dan bagaimana saya mengatasi masalah ini?

  4. sekiranya kita sembahyang dengan menggunakan pakaian bergambar kartun seperti pooh, adakah kita boleh menunaikan solat tanpa perlu menukar pakaian ini? sekiranya tidak, sila nyatakan ciri-ciri pakaian yang tidak boleh dipakai semasa sembahyang.

  5. ape hukum sekiranya kita menunjukkan gambar yang tidak memakai tudung atau tidak menutup aurat dengan lelaki? walaupun gambar itu bukan keadaan rambut kita sekarang atau gambaritu semasa kita kecil-kecil.adakah itu dikira mendedah kan aurat?