Doa Ziarah Raya Aidilfitri

Soal Jawab Agama Berkaitan/ Related post or question:

  1. Kenapa takbir hari raya aidilfitri tidak dibenarkan sebelum hari raya dan selepas sembahyang raya? Tolong berikan rujukan untuk dalil yang terlibat.

  2. (Solat Sunat Hari Raya Aidilfitri.)Adakah dibolehkan solat sunat hari raya aidilfitri di buat 2 tempat ( masjid dan di surau) dalam 1 kampung? adakah tetapan solat di masjid mengikut mukim? ini kerana terdapat pendapat menyatakan bahawa boleh solat di surau kerana masjid berada di mukim yang lain, walhal kedudukan masjid dan surau adalah berdekatan.

  3. Bagaimanakah cara Solat Raya Aidilfitri. Saya terlupa kerana solat setahun sekali?

  4. tlng beri penerangan tentang puasa enam. boleh tak di mulakan hari kedua raya aidilfitri

  5. Berapa harikah kita disunatkan melaungkan takbir hari raya aidilfitri? bolehkan jelaskan waktu mula dan akhirnya.


  • Bone Head

    Saya ada masaalah dgn isteri,saya dapati die curang di belakang saya.apabila tertangkap die memohon cerai dr saya.pada mulanya kami ingin bercerai secara baik,tetapi setelah saya failkan aduan kemahkamah dan mendapat tahu prosuder mahkamah untuk cerai secara baik mengambil masa,die minta saya ceraikan luar mahkamah dan sanggup untuk mengeluarkan wang membayar denda.apabila saya menolak permintaan die,die memasang peguam untuk mohon fasakh dan membubarkan perkahwinan….saya ingin mohon pandangan apa yg saya patut buat,kerana saya x mampu untuk pasang peguam seprti die yg ditanggung oleh lelaki lain yg ingin berkahwin dgn die….saya benar2 keliru sekarang ini kerana saya ada 3 org anak perempuan berumur 11,10 dan 5 tahun.saya risau jika hak jagaan anak berpihak kepada die,kerana bimbang keselamatan anak2 saya.