Bolehkah gabungkan puasa enam dengan qada?

Tidak boleh gabung puasa enam dengan qada.  Yang paling afdal usahakan mengqada puasa Ramadhan dahulu, kemudian laksanakan puasa sunat enam, bulan Syawal.

Soal Jawab Agama Berkaitan/ Related post or question:

 1. Boleh tak puasa enam disertakan sekali puasa qada ramadhan.mengerjakan puasa sunat yang lainnya. Jadi antara puasa qada’ dan puasa sunat enam hari pada bulan Syawal, perlulah dipisahkan antara yang Fardhu (wajib) dan yang Sunat. Kerjakanlah puasa qada’ dahulu barulah kerjakan yang sunat kerana itulah yang lebih afdal. Bagaimanapun, puasa qadha? yang dilaksanakan dalam bulan syawal dengan sendirinya membolehkan kita mendapat pahala puasa di bulan syawal.

 2. Assalamualaikum…Bolehkah menggantikan puasa ramadan serentak dengan berniat untuk mengerjakan puasa sunat enam hari di bulan syawal?mengerjakan puasa sunat yang lainnya. Jadi antara puasa qada’ dan puasa sunat enam hari pada bulan Syawal, perlulah dipisahkan antara yang Fardhu (wajib) dan yang Sunat. Kerjakanlah puasa qada’ dahulu barulah kerjakan yang sunat kerana itulah yang lebih afdal. Bagaimanapun, puasa qadha? yang dilaksanakan dalam bulan syawal dengan sendirinya membolehkan kita mendapat pahala puasa di bulan syawal.

 3. bolehkah puasa qada ramadhan dan puasa sunat 6hari dalam bulan syawal diniatkan sekali? jika boleh bagaimanakah niatnya?mengerjakan puasa sunat yang lainnya. Jadi antara puasa qada’ dan puasa sunat enam hari pada bulan Syawal, perlulah dipisahkan antara yang Fardhu (wajib) dan yang Sunat. Kerjakanlah puasa qada’ dahulu barulah kerjakan yang sunat kerana itulah yang lebih afdal. Bagaimanapun, puasa qadha? yang dilaksanakan dalam bulan syawal dengan sendirinya membolehkan kita mendapat pahala puasa di bulan syawal.

 4. jika seseorang itu ingin menunaikan puasanya pada bulan syawal bolehkah beliau berniat puasa untuk qada dan puasa 6 di bulan syawalmengerjakan puasa sunat yang lainnya. Jadi antara puasa qada’ dan puasa sunat enam hari pada bulan Syawal, perlulah dipisahkan antara yang Fardhu (wajib) dan yang Sunat. Kerjakanlah puasa qada’ dahulu barulah kerjakan yang sunat kerana itulah yang lebih afdal. Bagaimanapun, puasa qadha? yang dilaksanakan dalam bulan syawal dengan sendirinya membolehkan kita mendapat pahala puasa di bulan syawal.

 5. bagi seorang wanita, bolehkah puasa gantinya disekalikan dengan puasa sunat 6 hari…mengerjakan puasa sunat yang lainnya. Jadi antara puasa qada’ dan puasa sunat enam hari pada bulan Syawal, perlulah dipisahkan antara yang Fardhu (wajib) dan yang Sunat. Kerjakanlah puasa qada’ dahulu barulah kerjakan yang sunat kerana itulah yang lebih afdal. Bagaimanapun, puasa qadha? yang dilaksanakan dalam bulan syawal dengan sendirinya membolehkan kita mendapat pahala puasa di bulan syawal.


  • fazli

   niat puasa qadaq dan bukan niat posa sunat,so kita puasa qadaqlah, sbb niat itu rukun mean wajib buat. terang dan jelas tapi pahalanya samada dapat sekali puasa 6 hanya allah shaja yang mengetahuinya.

 • nur wahidahwaffa foad

  assalamualaikum, saya ingin bertanya. adakah boleh jika saya mnguatkan setiap bacaan ketika solat ?

 • firdaus

  saya dengan rasa rendah diri mohon jasa baik saudara untuk menyemak kembali beberapa jawapan termasuk jawapan bagi soalan ini. saya bukan pandai dalam bidang agama, oleh yang demikian, sama2 la kita merujuk kepada yang pakar sebelum menghantar jawapan beserta nas yang kukuh untuk memastikan tidak timbul kekeliruan dalam kalangan masyarakat.