bilakah kita diharamkan melakukan pesetubuhan dengan isteri kita.

Antara waktu yang diharamkan melakukan persetubuhan dengan isteri ialah:i. Semasa isteri dalam keadaan haid atau nifasii. Ketika dalam ihramiii. Di siang hari bulan Ramadhaniv. Ketika beriktikaf dalam masjid

Soal Jawab Agama Berkaitan/ Related post or question:

  1. Salam…sy nk tahu hari2 yg diharamkan bersetubuh dgn isteri.tq

  2. Bilakah masa (sunat,harus,makruh dan haram ) mengadakan hubungan intim dengan suami agar diberkati Allah dan menghasilkan zuriat yg soleh/solehah.

  3. Assalamualaikum.. Ustaz saya ingin betanyakan berkenaan hukum melakukan persetubuhan dengan isteri di waktu isteri sedang hamil.

  4. tuan, sekiranya kita mahu berpuasa sunat isnin atau khamis, pada masa bilakah sesuai kita berniat?

  5. assalamualaikum…1) bilakah masa dan hari yamg disunatkan melakukan hubungan jimak???2) apakah hukum jika suami memasukkan jari dalam faraj isteri semasa berjimak???3) bolehkah melakukan jimak tanpa berselimut dan apakah hukumnya???terima kasih…? Membersihkan diri sebelum hubungan ? Pilih masa dan tempat yang selesa, bersih dan jauh dari gangguan ? Berwuduk ? Tidak dalam keadaan terlalu kenyang atau terlalu lapar ? Menutup badan ? Melakukan hubungan dengan lembut dan mesra ? Mencuci kemaluan dan berwuduk sekiranya ingin melakukan jimak ? Tidak melakukan pada siang hari bulan ramadhan, masa isteri ? Elak melakukan aksi atau posisi yang boleh memudaratkan ? Pasangan berada dalam kesihatan lahir dan batin yang baik ? Jaga kebersihan diri sebelum dan selepas berjimak ? Berehat selepas melakukan jimak ? Kemudian bersiap untuk membersihkan diri dan solat subuh apabila memberi kesan terhadap peribadi anak yang bakal dilahirkan kelak. Jika kita membaca doa ketika hendak melakukan jimak dan mengikut adab-adab yang baik ketika hendak melakukan jimak maka syaitan tidak akan menganggu dan ini akan mengelak anak kita dari pengaruh jahat.