Bagaimanakah niat puasa sebulan Ramadan?

 

Niat Puasa Sebulan Ramadan dalam rumi

Nawaitu Souma syari ramadhana kulihi lillahi taala.

 

Soal Jawab Agama Berkaitan/ Related post or question:

  1. Assalamualaikum,Ramadan yang lalu saya kurang sihat. Selama sebulan saya jarang bangun bersahur dan kekadang tidak berniat puasa dengan sempurna maksud saya saya memang berniat untuk berpuasa sebulan tetapi kekadang terlepas hingga ke waktu subuh. Adakah sah puasa saya?

  2. asalamualaikum….ingin bertanya adakah sah puasa qdar saya d i bulan syawal yang lalu di mana saya sekali niat qda ramadan dan sekali dengan niat sunat syawal…macam ini..sahaja aku puasa qada ramadan berserta sunat syawal pd esok hari kerana allahtalla…apa kah sah puasa ganti trsebut.wassalam.

  3. assalamualaikum….sempena bulan berpuasa ini, saya ingin bertanyakan sesuatu iaitu:1)Adakah boleh membuat niat puasa itu dalam satu bulan terus?Selalunya kita niat hari-hari.assalamualaikum….sempena bulan berpuasa ini, saya ingin bertanyakan sesuatu iaitu:1)Adakah boleh membuat niat puasa itu dalam satu bulan terus?Selalunya kita niat hari-hari.

  4. adakah sah bila kita niat puasa ganti wajib dengan niat bahasa melayu sahaja?apakah niat untuk puasa ganti?

  5. Assalamualaikum..saya ingin mendapat kan kepastian tentang puasa enam pada bulan syawal. Bolehkah niat puasa enam disekalikan dengan niat puasa ganti dan puase sunat hari isnin/khamis?