Assalamualaikum.Bolehkan tuan huraikan fatwa yg telah ditetapkan berkenaan puasa dan rawatan pergigian (tampalan,cabutan,scaling dsb)?

Wa’alaikumussalam wrt. wbt.,Menampal, mencabut dan scaling gigi di siang hari Ramadhan adalah makruhhukumnya, tetapi boleh membatalkan puasa sekiranya tertelan darah danbahan rawatan bersama air liur.

Soal Jawab Agama Berkaitan/ Related post or question:

  1. apakah rawatan pergigian seperti tampalan,cabutan,scaling membatalkan puasa.

  2. Apakah hukum dalam Islam seseorang yang mencabut gigi ketika berpuasa pada

  3. Terbatalkah puasa (puasa sunat) seseorang yang sedang berpuasa menampal gigi yang rosak dan mencuci (scalling)?

  4. Assalamualaikum, saya menjalani rawatan dialisis 3 kali seminggu siang hari. Saya ingin bertanyakan bolehkah saya berpuasa semasa rawatan di jalankan? Saya baru mendengar penjelasan seorang ustaz di tv3 rancangan malaysia hari ini pada 18 Sept 2007 bahawa cuci darah melibatkan adanya bahan kimia yang di campur bersama darah semasa proses cuci darah maka batal puasa. Bolehkah ustaz beri penjelasan tentangnya.

  5. Bolehkah saya berpuasa 6 di bulan syawal dalam waktu yang sama saya menqada’ puasa ramadhan kerana ada yang mengatakan bahawa puasa 6 dan qada’ puasa itu adalah 2 perkara yang berbeza dan tidak boleh disatukan.


Leave Your Comment

Your email will not be published or shared. Required fields are marked *


four − 3 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>