Assalammualaikum, Adakah seseorang boleh membuat korban jika dirinya masih belum membuat akikah.

Wa’alaikumussalam wrt. wbt.,Seseorang boleh membuat korban walaupun dia belum membuat akikah untukdirinya.

Soal Jawab Agama Berkaitan/ Related post or question:

  1. Apakah hukumnya jika bapa membuat akikah untuk anaknya tetapi dirinya sendiri belum membuat akikah?

  2. Jika seseorang belum membuat akikah, bolehkah dia membuat qurban?

  3. Assalamulaikum, ustaz/ustazah saya nak bertanya adakah akikah dibuat semasa anak masih kecil sekiranya tidak dibuat semasa kecil adakah boleh buat sesudah dewasa siapakah sepatutnya yang menguruskan perbelanjaan untuk akikah sekiranya ibubapa mereka bercerai. Ataupun bolehkah akikah digantikan dengan korban untuk anak2 yang belum diakikahkan semasa kecil. Ada setengah pendapat mengatakan akikah dan korban untuk anak2 yang dilahirkan tertanggung keatas ayah. sekiranya mereka/orang tua mereka telah bercerai siapakah yang layak membuat korban ataupun akikah kepada anak2 mereka. Harap dapat penjelasan dari ustaz/ustazah dalam masalah saya ini. Terima kasih

  4. AssalamualaikumSaya ada satu kemusykilan berkenaan dengan ibadah akikah. Saya difahamkan ibadah akikah tidak boleh dicampur bersama korban. Tetapi saya ada membaca melalui website korbanaqiqah di mana dibolehkan dalam seekor lembu misalnya dikongsi sehingga tujuh orang walaupun ada bahagian daripada lembu itu bukan untuk aqiqah. Jadi saya ingin mendapat kepastian sama ada aqiqah boleh dijalankan bersama korban atau tak?

  5. Assalamualaikum,1- Boleh kah kambing jantan yang cukup umur dan sihat tubuh badan tetapi telah di kasi@ dibuang batunya untuk dijadikan haiwan untuk mengerjakan ibadat akikah?2- Adakah kambing untuk dijadikan korban akikah semestinya kambing jantan? 3- Jika kambing bertina dibolehkan untuk dijadikan haiwan korban akikah, apakah syarat2 yang membolehkan kambing bertina itu dikorbankan?4-Boleh kah perkiraan umur kambing untuk dijadikan kambing akikah berdasarkan penelitian pada gigi kambing?5- Apakah syarat sebenar untuk haiwan dijadikan haiwan akikah?