ASALAMUILAIKUM, USTAD SAYA INGIN BERTANYA MENGENAI PLANET MARIKH YANG DIKATAKAN BERPUTAR TERBALIK DARI YANG ASAL.ADAKAH IANYA BETUL? ADAKAH SMS DARI USTAD HARUNDIN INI BETUL.KENAPAKAH HAL INI DIRAHSIAKAN OLEH NASA

Waalaikumussalam,Saudara dinasihatkan supaya tidak mudah mempercayai maklumat-maklumat yangdihantar melalui sms kerana ditakuti ianya satu maklumat palsu.

Soal Jawab Agama Berkaitan/ Related post or question:

  1. Assalamualaikum.Saya ingin kepastian mengenai adab dalam berludah. Ada kawan-kawan yang mengatakan kita hanya boeh berludah ke kiri, dikatakan seperti meludah ke arah iblis. Dilarang berludah ke kanan, dikatakan ke arah Nabi SAW, dan dilarang ke hadapan, dikatakan ke arah Allah SWT. Saya ingin kepastian dari pihak JAKIM, adakah dalil yang berkenaan dengan hal ini.Terima Kasih.

  2. Saya ingin bertanya mengenai agama-agama lain seperti Kristian dan Yahudi. Adakah semua agama selain agama Islam adalah ajaran sesat atau agama yang tidak diredhai Allah atau sebaliknya?

  3. Sallamu alaikum, Ustad saya kurang jelas tentang makna ikut-ikutan ini yang sembahyang ikutan-ikutan dsb.Kadangkalah ada orang marah kalau ia dikatakan ikut-ikutan solatnya,akidahnya dsb.Kalau kita tidak mahu dikatakan ikut-ikutan tak payahlah buat apa-apa.Saya solat,sedekah, pergi ke mesjid, puasa,bertahlil, kurban,menghantar jenazah dsb.semuanya ikut-ikutan.Kurang mantap lagi kita cari sendiri dgn membaca buku mendengar ceramah dsb.kalau silap lagi kita tanya ustad. Jadi disini kita ikut kata ustad ataupun imam. Yang dimaksudkan ikut-ikutan yang sampai orang marah ini apa yah?

  4. Saya ingin tahu mengenai Gerakan Pemuda Khafi yang dikatakan berunsur ajaran sesat. Saya musykil dengan keterlibatan rakan-rakan saya dalam suatu program pembelajaran tafsir Al-Quran. Saya sendiri pernah diajak untuk menyertai mereka. Namun, saya tidak berminat sejurus salah seorang daripada mereka menyebut tentang konsep ‘kerahsiaan’. Berdasarkan pembacaan saya mengenai Gerakan Pemuda Khafi, saya khuatir jika mereka adalh golongan gerakan ini. Buat pengetahuan, mereka memang mengikuti kelas secara rahsia, selepas dihubungi oleh rakan2 mereka. Tempat2 kelas mereka dirahsiakan, mereka juga menyebut tentang kelas Makkah dan Madinah. Namun, pengamalan lain ketika kelas mereka saya kurang pasti. Selain itu, apakah usaha pihak JAKIM menangani gerakan ini. Saya dan beberapa sahabat lain juga ingin menyelamatkan rakan-rakan kami jika betul-betul mereka terseleweng. Bagaimana kami boleh membantu?

  5. Saya telah bersalin 50 hari yang lalu, saya ingin mengetahui apakah tempoh maksima darah nifas keluar. Diantara hari ke 40 ~ 44 darah nifas saya sudah hampir-hampir kering, tapi pada hari ke 45, saya telah mengambil pil perancang dan hari ke 48 dan 49, kelihatan seperti darah kecoklatan / kehitaman keluar, ianya bukan la keluar banyak tapi, sedikit-sedikit. Adakah itu masih dikatakan darah nifas? Dan bilakah saya perlu mandi wajib.