Apakah meletakan gambar kaabah sebesar 5′x6′ di arah kiblat di dalam masjid itu hukumnya harus atau sebaliknya?

Sebaik-baiknya dewan solat hendaklah dikosongkan daripada sebarang gambarbagi mengelakkan daripada gangguan kekhusyukkan dalam solat.

Soal Jawab Agama Berkaitan/ Related post or question:

  1. assalamualaikum..nak tanya,apakah hukum memakai baju yang mempunyai gambar haiwan atau manusia?

  2. Assalamualaikum. Saya sering mengerjakan solat Jumaat di Masjid Tabung Haji (Jln Tun Razak, KL). Oleh kerana rekabentuk masjid yg tidak sekata, ada makmum menghadap ke dinding sehingga bersilang dgn arah kiblat. Adakah sah solat mereka sedangkan antara syarat sah sembahyang adalah menghadap kiblat? Kenapa tiada tindakan jawatankuasa masjid untuk memberi tanda arah kiblat di kawasan2 terlindung?

  3. Assalamualaikum.[Salahguna Tikar Sembahyang]Tikar sembahyang adalah khas untuk kegunaan solat seorang sahaja. Selalunya ada gambar2 Kaabah dibahagian atas tikar (tempat sujud). Rata2 di masjid2 kita tikar2 selalunya disusun pada saf2 secara melintang. Disinilah kita melihat para jemaah (secara tak sengaja) memijak & melangkah imej2 & gambar2 Kaabah/masjid Nabawi yg ada pada tikar2 tersebut apabila mereka hendak memenuhi saf2 hadapan. Kalau diteliti, nampak salah sangat. Apa pandangan JAKIM? Terima Kasih

  4. A’KUM. Ada rakan memaklumkan kepada saya bahawa kedudukan arah kiblat akan berubah beberapa darjah dalam beberapa tahun sekali kerana keadaan pergerakan bumi yang sentiasa berputar.Arah kiblat tetap sama iaitu Kaabah. Cuma kedudukan dari segi degree/darjah pada sesuatu tempat. Adakah maklum ini benar? jika benar bagaimanakah pengiraan degree/darjah kiblat dari sesuatu tempat dilakukan supaya tepat pada arah Kaabah.

  5. apakah hukumnya seorang suami yang rajin bersolat dan berpuasa tetapi sangat suka melihat gambar porno di internet.