Apakah hukumnya orang yang suka menyakiti orang lain atau cuba hendak menyampaikan sesuatu mesej dengan perli sehingga menyebabkan seseorang itu tersinggung?

Haram bercakap sesuatu yang boleh menyakitkan hati orang lain.Bercakaplahdengan penuh hikmah agar menyenangkan hatri semua orang.Kembali ke senarai

Soal Jawab Agama Berkaitan/ Related post or question:

  1. 1. Adakah berdosa seseorang itu baring apabila azan sedang berkumandang?Benarkah mayat akan menjadi berat apabila melakukan begitu (baring) ? 2. Adakah berdosa jika seseorang itu menyakiti hati orang lain tanpa disedari? 3. Apakah hukmnya mewarnakan rambut hitam walaupun produk yang digunakan mempunyai logo halal ?

  2. Di dalam buku umrah dan ziarah yang saya baca, terdapat ayat untuk menyampaikan salam orang lain kepada Nabi Muhammad SAW di makamNya. Semasa saya ke makam Nabi di Madinah, saya telah menyampaikan salam daripada orang lain. Apakah hukumnya? Adakah ia dibenarkan dalam Islam? Adakah perbuatan menyampaikan salam ini bidaah?

  3. salam..saya ingin mengetahui, apakah hukumnya sekiranya seseorang memanggil seseorang yang lain dengan gelaran yang buruk ataupun berunsur ejekan..?

  4. A.kum Ustaz/Ustazah.Rajin bersembahyang,tetapi selalu melakukan sembahyang diakhir waktu.Sentiasa menyanyi dan berlagu pada waktu pagi/petang atau malam bila ada masa terluang.Selain itu suka bercakap lepas sehingga mmenyinggung perasaan orang lain walhal pada pendapatnya tidak merasa apa apa kesalahan.Saya mohun perjelasan.Salam

  5. salam…saya ada seorang kawan sekerja.dia ni tak suka kalau orang lain lebih darinya,selain daripada itu dia juga suka sangat meninggi diri,suka mencari kesalahan org lain,suka mengumpat dan satu perkara yang paling tak logik di lakukan oleh seseorang yang bergelar ustaz ialah dia ni suka meminjam barang org lain tanpa minta izin,so macam mana saya berhadapan dengan orang macam ni?