Apakah hukumnya apabila seseorang muslim membeli makanan( mee goreng, nasi goreng dll ) yang terang2 di masak oleh orang2 bukan islam.

Haram membeli makanan yang dimasak oleh orang bukan Islam yang memasukkansesuatu bahan yang haram dalam makanan tersebut.Sebaik-baiknya elakkandiri dari memakan makanan yang dimasak oleh orang bukan Islam.

Soal Jawab Agama Berkaitan/ Related post or question:

  1. adakah makanan yang dibuat oleh orang cina halal

  2. Apakah hukumnya kita orang islam,memakan makanan yang dimasak oleh orang

  3. apakah hukumnya apabila kita membeli makanan di kedai yang dimiliki oleh orang melayu dan dikatakan halal tetapi tukang masaknya bukan melayu?

  4. ustaz, saya ingin bertanya mengenai memakan makanan di kedai orang bukan islam..saya makan malam di sebuah kedai makan yg saya tidak tahu siapa pemiliknya.. selepas makan dan order makan untuk bawa pulang, baru saya ketahui pemiliknya adalah orang bukan islam.. makanan yg saya bawa balik tetap saya makan kerana takut membazir..apakah hukumnya? jika hukumnya haram, bagaimana saya nak menyucikan diri daripada memakan makanan dari kedai tersebut..

  5. assalamualaikum..pada masa ini, memang banyak kita dengar berkaitan dengan perkara yang halal dan haram. kerajaan juga menubuhkan hub halal dengan maksud untuk melabelkan makanan yang halal atau yang halal. tidak kira restoran itu mempunyai tukang masak yang bukan islam ataupun tidak, jika mempunyai cop halal memang boleh dimakan. tetapi saya ada mendengar ceramah daripada ustaz yang mengatakan elakkan daripada memakan makanan yang dimasak oleh bukan islam..walaupun makanan itu halal, jika dimasak oleh bukan islam hati kita akan semakin gelap.. saya sangsi dengan perkara tersebut.. adakah ustaz itu mendiskriminasikan bangsa atau sebaliknya.. jadi saya mahu mendapat penjelasan dari phak tuan berhubung perkara tersebut.. terima kasih