Adakah dalam sunnah nabi saw. atau amalah sahabat nabi mengerjakan sholat hadiah untuk orang yang telah meninggal dunia. Kalau ada, bagaimana cara melakukannya dan bolehkah dilakukan dengan berjemaah dimasjid.

Mohon maaf, ada sedikit kesilapan di dalam

Soal Jawab Agama Berkaitan/ Related post or question:

  1. Assalamualaikum…jika dalam khutbah Wida` Nabi Muhamad menyatakan Aku telah tinggalkan untuk kamu suatu panduan, jika kamu berpegang teguh dengan ajarannya, maka kamu tidak akan sesat selama-lamanya; kitab Allah dan sunnah Nabi-Nya. Kitab Allah di ketahui. ia termasuk Injil, taurat, Zabur dan juga Al Quran. dalam Khutbah tersebut apabila tersebut kitab alAllah adakah dia bermaksud termasuk kitab terdahulu atau pun kitab Al Quran.begitu juga dengan perkataan sunnah nabi nya, adakah ia sunnah nabi muhammad atau termasuk sunnah nabi2 terdahulu..adakah sunaah itu boleh dirujuk kepada hadis2…

  2. Assalamualaikum,saya ingin bertanya ;- benarkah tiada satu nas pun dalam quran yang mengatakan suami boleh sembahyang berjamaah dengan anak & isteri di rumah? Kalau ini cuba diajar oleh ustaz atau penceramah kita, maka memang betul lah dimasjid atau disurau kita kurangnya orang lelaki berjemaah..Jadi, macamanakah tanggungjjawab kita sebagai org islam untuk mengimarahkan dan menggalakkan orang lelaki bersolat jamaah dimasjid atau dimana tempat dizankan?sekian, wassalam

  3. Assalamualaikum… Apakah seseorang (bapa) yang meninggal dunia tidak terlepas daripada menanggung akan kejahatan dan dosa serta maksiat yang dilakukan oleh zuriat yang ditinggalkan di dunia. Zuriat disini bermaksud anak yang telah baligh berumur 24 tahun ?

  4. 1) Salam Ustaz/Ustazah, Saya ingin bertanya apakah tandanya kalau kita bermimpi orang yang telah meninggal terutama sekalu kedua ibu bapa kita. Saya ada mendengar jika dalam mimpi itu org yang telah meninggal bercakap maknanya itu bukan mereka itu adalah syaitan, kalau sekadar diam atau senyum maknanya itu adalah mereka. 2) Apakah tandanya jika suami atau isteri yang telah meninggal dunia, si suami atau si isteri tidak dapat mimpi langsung setelah salah seorang daripada mereka meninggal dunia? Padahal si suami atau isteri mengharapkannya.Diharap segala kemuskilan saya ini dapat dijelaskan dengan secepat yang mungkin. Terima Kasih.

  5. Assalamualaikum…..Mengapa masyarakat sekarang menganggap sunnah itu cuma sunnah dan menggapa tidak kata saja itu patutdilaksanakan?