Isteri solehah adalah lebih baik daripada bidadari syurga.

Image

 

Isteri solehah adalah lebih baik daripada bidadari syurga. Isteri solehah merupakan cita-cita wajib seorang perempuan. Untuk menjadi isteri solehah seseorang wanita perlu memiliki ciri-ciri berikut.

  1. Mendirikan solat 5 waktu dengan kusyuk. Ini adalah ciri utama seorang isteri solehah. Hubungan yang baik dengan pencipta akan mewujudkan hubungan yang baik sesama insan.
  2. Cukup dan bersyukur dengan kurniaan Ilahi. Sentiasa bersyukur kerana dikurniakan nikmat memiliki suami, nikmat memilki anak, nikmat rumah,nikmat hidup, nikmat dapat melihat dan segala nikmat yang Allah Swt kurniakan. Hidup dengan penuh sabar dan sentiasa cukup ini akan memberi ketenangan dunia dan akhirat. Kebahaagian ini adalah kebahagian sebenar yang kekal.
  3. Taat kepada suami adalah ciri utama wanita solehah. Isteri ibarat pakaian suami. Isteri adalah penenang kepada suami disaat kegusaran. Isteri solehah adalah isteri yang melebihkan suami berbanding dirinya sendiri.
  4. Isteri soleh adalah lebih baik daripada bidadari syurga, isteri soleh merupakan pelindung maruah suami, penjaga harta serta pendidik kepada anak-anak.
  5. Sabar adalah sifat yang dibentuk oleh isteri solehah. Hidup ini adalah persinggahan, pelbagai ujian akan ditempuhi. Dan sabarlah dalam menempuhi perjalanan hidup ini menuju jannah.
  6. Bijak bebelanja dan pandai ekonomi, kehidupan di dunia tidak lari dari keperluan hidup. Kebijaksanaan dalam ekonomi serta kemahiran bebelanja akan memelihara keluarga dari hutang yang tidak perlu.
  7. Pandai mengaji Al-Quran merupakan aset utama seorang isteri solehah. Isteri solehah yang berpegang teguh pada ajaran Al-Quran dan Hadis akan melindungi diri dari azab dunia dan akhirat.
  8. Sedekah merupakan amalan isteri solehah. Sedekah membawa maksud berkongsi harta


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.